trende
trende
18.07.2023
138

ÇENE EKLEMİ (TEMPOROMANDİBULER EKLEM) RAHATSIZLIKLARI

Çene eklemi rahatsızlıklarında alt ve üstçeneler, baş ve boyunda gerilme hissi ve ağrı, kulaklarda çınlama ve/veya ağrı, baş ağrısı, eklem hareketlerinde kısıtlılık, gıdaları çiğneyememe ve çeşitli eklem sesleri gibi belirtiler olabilir. Çene kasları ve eklemlerdeki fonksiyon bozukluğu, çenelere yönelik çarpma, vurma, darbe ve kaza gibi travma yaralanmaları, eksik veya kötü dizilimli dişler, çene kapanışında (okluzyon) sorunlar, ileri düzeyde diş aşınmaları, diş sıkma ve/veya gıcırdatma, duygusal stres ve psikolojik v.b. sorunlar gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Kapsamlı tanısal değerlendirmeler için film çekimi (x ışınları), tomografi, manyetik rezonans, çalışma modelleri, periodontal muayene gibi yardımcı yöntemleri kullanarak hastanın değerlendirilmesi gerekebilir.

Tedavide anti inflamatuvar, kas gevşetici ve sedatif gibi çeşitli ilaçlar önerilebilir. Sürekli kullanmakta olduğunuz ilaç ve/veya genel sağlığınız ile ilgili rahatsızlığınız varsa, hekiminizi mutlaka bilgilendiriniz.

Vakanın özelliğine göre klinikte fonksiyonel manipülasyon ve/veya splint tedavisi uygulanabilir. Arzu edilen sonucu alabilmek için, hastaların splintleri veya ısırma plakları gibi araçları kullanması genellikle gerekir. Bunlar plastik maddelerden yapılır ve nadirde olsa, bu maddeler alerjiye yol açabilir.

Hasta, splintini hekiminin açıkladığı tarzda, konumda ve zamanlarda kullanmalıdır. Başlangıçta splint kullanımı hastaya zor gelebilir. Splint tedavisinin düzenli kontrollerinin yapılması ve önerilere uyulması gerekir. Doğru kullanılmayan ve hekim tarafından denetlenmeyen splintler dişlerde kaymaya ve/veya ağrıya neden olabilir. Ayrıca kron, köprü, inley, onley veya hareketli protezlerin de yapılması gerekebilir. Tedavide dişleri aşındırarak, dişlerdeki aşınma odaklarının belli seviyeye getirilmesi gerekebilir ve bu tedavi dişlerde ileri, ek diş tedavilerini (diş dolguları, kanal tedavisi, sabit protezler gibi) gerektiren diş hassasiyetine neden olabilir.

Başarılı ve tatminkâr sonucu almak için uygulanan tedavi aşamalarında değişik derecelerde rahatsızlık ve/veya ağrı olabilir.

Splintinizin temizliği için size önerilen ağız bakımını mutlaka uygulayınız. Kullanmadığınız zamanlarda içinde temiz su bulunan bir kapta bekletiniz. Splintinizin kuru kalması yapısındaki maddenin bozulmasına yol açar.

Herhangi tedavi sonucu, her zaman, ağrının azalmaması, çeneleri kapamada yetersizlik (malokluzyon) ve/veya sınırlı ağız açıklığı, çene eklemlerinde yıkıcı değişiklikler, alt çene hareketlerinde azalma ve eklemlerde ses gibi riskler bulunmaktadır. Tanı ve/veya tedavide plastik cerrah, kulak-burun boğaz uzmanı, psikolog, psikiyatrist, fizik- tedavi uzmanı, fizyoterapist gibi uzmanlarla beraber çalışmak gerekebilir

 

KAYNAK: Türk Dişhekimleri Birliği

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Tokat Diş Polikliniği
Tokat Diş Polikliniği
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?